Tökéletes naplemente

Életünk során jelentősen több naplementét látunk, mint napfelkeltét. Egy-egy napfelkelte szinte eseményszámba megy, sokáig emlegetjük, ízlelgetjük. Mégis tudunk örülni mindannyiszor a naplementének is, mert mindig más, mindig új színeket csempész az égre.

Hogy kerül a csizma, azaz a naplemente az asztalra? Egy nagyon egyszerű dologra hívja fel a figyelmet, arra, hogy egy-egy rendezvény megszervezése milyen apróságokon múlik. Természetesen nagyjából tudjuk, hogy mikor van napnyugta az év adott szakában, de a tervezéskor nem elég körülbelül tudni. A szabadtéri nyári programok esetében igenis meghatározó a fény.

Egyrészt az, hogy pontosan le kell ellenőriznünk, az adott helyszínre melyik napszakban tűz a nap, illetve mikor és hol van némi árnyék. A térelrendezést ez nagyban meghatározza.

Másrészt nemcsak akkor fontos tudnunk pontosan, mikor megy le, illetve kel fel a nap, ha a kedvesünk kezét az utolsó vagy az első napsugarak fényében szeretnénk megkérni, hanem akkor is, ha egész napos, illetve délutáni programot tervezünk, amely belenyúlhat az estébe is.

Gondolom, mindenki járt már úgy, hogy észrevétlen rásötétedett. Egy rendezvény esetén ezt nem engedhetjük meg magunknak, ezért a részletes időjárás-előrejelzés mellett mindenképpen nézzük a napnyugta időpontját, valamint a holdra vonatkozó információkat, s ha kell, készítsünk be fényforrásokat, hogy ne a sötétség vessen véget egy kellemes eseménynek.

Anikó